brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

2010.04.21. 22:31 graffalo

Adócsökkentés

 Ma többen úgy érezték fordulat jöhet a csendes kampányban: Kövér László elmondta, hogy ebben a ciklusban nemigen lesz érdemi adócsökkentés. Még a nagyszerű Török Gábor is úgy érzi: valami történt és a Fidesz elindulni látszik a hitelességi lejtőn. Szerintem egyelőre aligha. Három nappal a választások előtt az ilyen mondatoknak nincs már jelentősége: ahhoz, hogy egy információmorzsa politikai napirendképző erővé válhasson és utána érdemi változást okozzon a választói/fogyasztói percepcióban (és attitűdben), minimum két-három hétre van szükség. Ugyanakkor fontos, hogy a Fidesz elkezdje visszavenni a választási igéreteket, sőt a maga számára hivatkozási alapot teremthessen arra, hogy "ő már a kampányban is megmondta". Szerintem - egyelőre - ez nem okoz hitelességi deficitet, ha van érdemi hatása a hosszabb távú politikai napirendre, akkor az épp ezzel ellentétes: ködösebbé teszi a politikai szándékokat és élesíti a karaktert -- "mi egyenesen és tisztességgel beszélünk és beszéltünk mindig is." Persze az egész játék, érdemi hatása nincs a politikára (mármint policy értelemben), ott meglehetősen szűk a mozgástér.

Ahol viszont van kampány, ott izgalmasabb dolgok történnek. A két/három nagy párt között érdemi különbség politikában nincsen - nem is ígérnek persze hülyeségeket -, ilyenkor élesedik a karakterek közötti különbség. Ez okozta Clegg sikerét a TV vitában - bár vélhetően ez átmeneti előretörés, meglátjuk elég lesz-e arra, hogy egyik "nagy" pártnak se legyen többsége. Ami érdekesebb személyes politikai branding, az Cameron története. A hiperblairként pár évvel ezelőtt berobbanó Cameron érdekes keveréke a legarisztokratikusabb torizmusnak (Eton, OxBridge, felesége II. Károly király leszármazottja) és a modern médiapolitikusnak (fiatal, dinamikus, jól beszél, felesége marketinges, sokgyerekes urbánus család). Ami viszont személyes hitelességét nagyon növeli az politikusi és személyes élettörténetének egy tragikus metszéspontja: súlyosan sérült gyermeke tavaly, hat évesen halt meg. A Cameron család - mellesleg két további gyerkőccel és egy éppen születendővel - végigcsinált mindent, amit ilyenkor szülők végigcsinálhatnak. Így ma, amikor politikájának középpontjába az egészségügyet helyezi, az másfajta hitelességgel hangzik. Szokták mondani, a választást az dönti el, hogy melyik politikus teszi fel a jó kérdést a választóknak. Jó kérdés az, ami a választók érzéseit fogalmazza meg és amire az a politika/személy a válasz, amit épp ők kínálnak. Cameron kérdése az egészségügyről és szociális kérdésekről szól, Browné a gazdaságról. Májusban kiderül, ki tette fel jól a kérdést.

Mellékszálon: rólam most épp lecsűrödtek csahosék, most Kriszta feleségem van a célkeresztben. Rájöttek, rám már nincs is szükség, hisz feleségem nevében mindkettőnk neve szerepel. Személyes médiatörténeti mélypont - http://www.mno.hu/portal/708476 -: Hír TV/Magyar Nemzet teljes zavarban: a taglalt - és persze hétköznapi ügyvédi megbízások csak sokéves összértékkel lehettek elég nagyok, hogy indokolja a mai nemzet címlapot - vagyis nem Kriszta elnöksége alatt születtek -, node akkor hogy lehet Kriszta ejtőernyős? Senki ne féltse őket: csahizmus megoldja az elétáruló nyelvi nehézségeket. Bayer Zsolt nyelvén: ugye, Szabókám?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffalo.blog.hu/api/trackback/id/tr721941318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása