brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

2010.05.29. 09:30 graffalo

Románia

A héten újra Románia, érdekes helyzet. Romániát most kapta derékba a válság, amit a hírekben olvasni - IMF hitel, 25%-os közalkalmazotti bércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, ÁFA-emelés - drámai megszorítások és jelentős aggodalom az üzleti életben. Mindezek ráadásul nem döntések, csak a parlament előtt lévő javaslatok, junius 1-étől általános közalkalmazotti sztrájk - ott vannak szakszervezetek -, nem a legjobb üzleti klíma. Üzleti vezetők, akikkel beszéltem a legrosszabbra számítanak, elhúzódó válság, recesszió, a görög válság miatt jelentős forráskivonás (a legjelentősebb befektetők között sok a görög érdekeltség), drámai mértékű hiány, növekvő eladósodottság. Ami a leglátványosabb jel: Cocosatu-nál kisebb lett a mitite, ár és íz azonos -- szerencsére.

Mindeközben persze kicsit más politikai kultúra: itthon a kettős állampolgárság idiotizmusa, ott a legfontosabb minisztériumok magyar irányítás alatt. Csupán, hogy ne tévedjünk: a kultúra, az egészségügy és a környezetvédelem. Mégegyszer: a kultúra. Olyan ez, mintha egy roma párt - persze jó, hogy ilyen nincs, nem hiszek az etnikai alapú politizálásban -, képviselője lenne itt a belügy- és titokminiszter. Nálunk eközben "rablóból lesz a legjobb pandúr", hogy Semjén Zsoltot idézzem a magyar belügyminiszter kapcsán.

Fidesz nagygyűl, hiszterizál, szocik meg mennek velük - kettős állampolgárságot gyávaságból megszavazzák, kivéve Gyurcsány, aki politikai haszonlesésből nem -, LMP és a Jobbik majdnem közös platformon, szép világ. Itt is ott is: válság. Meglátjuk, ki, hogyan kerül ki belőle.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://graffalo.blog.hu/api/trackback/id/tr792039730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istok_paul 2010.05.29. 14:20:50

A Romániai hírek, sajnos tényleg igazak, de ugyanakkor lenne miből finanszírozni a válságot, ha nem lenne ennyire nagy a korrupció. Véleményem szerint, ha az RMDSZ-t félretesszük a helyzete miatt, azért ez a válság a PDL megbukására fog vezetni. Basescu populista beszédei egyre szánalmasabbak, a pártja nem tud előrukkolni értelmes politikusakkal, Boc csak egy szimpla bábu, amit a tengerész irányít, miközben az ellenzék inkább kivár, hogy megbukjon a kormány.
Egyébként Mo az elmúlt hónapokban a csődbe ment szomszédból a sikeres szomszéd lett Romániának- és akárki teremtette ezt az eredményt, el kell ismerni.
Nagygyűlés – nem, mint ha nagyon szeretném a populista megmozdulásokat, de az itthoni esemény nem egyoldalú, mint a Basescu példái, hanem ez participatív esemény. Ezekre szerintem szüksége van az embereknek ezekben a nehéz pillanatokban mivel a magyar nép az utóbbi 5 évben csak kesergett, nem tudott ünnepelni, örülni semminek. Most nagy szükség van békére, ahogy Böjte Csaba testvér beszédében is elmondta bátorításra (www.twice.hu/index.php/hirek/40-hirek/3876-boejte-csaba-szentbeszede-a-csiksomlyoi-bucsun.html )
A kettős állampolgárságról szóló véleményeddel nem értek egyet - nem csak azért, mert ez engem is érint (gyerekkori vágyam, szeretném, hogy büszkén, hivatalosan is a magyarságomat valljam, és ne vonja kétségbe senki sem, aki rossz indulatú) aztán ne felejtsük el, ahogy te mesélted pont ez segített a családodon a második világháború idején.

2010.05.30. 10:45:02

A Jobbik és az LMP közös platformon? Csak azért linkelem be, mert épp most néztem meg. Távolról sincs így, vannak dolgok, amiben mutatkoznak közös megállapítások, de ez bármely más pártra is igaz.

Dr. Apáti István az LMP cigánypolitikájáról
www.youtube.com/watch?v=Xf2fyYJlpIE
süti beállítások módosítása