brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

2010.06.13. 15:58 graffalo

Szlovákia

Érdekes, ami körülöttünk zajlik, és nagyon tanulságos is. Tehát a jelenlegi kormány támogatta MKP (Csáky Pál) nem került be a szlovák parlamentbe, ezzel szemben a Magyarországon szinte agyonhallgatott, Bugár Béla vezette Híd viszont igen. Fico szerezte meg a legtöbb szavazatot, ám minden valószínüség szerint elvesztette a kormányzást; visszatér a hatalomba a volt reformpárt, Dzurinda Kereszténydemokrata Uniója. A kampány során Bugárék szinte végig a bejutási küszöb alatt voltak, Csákyék fölötte. A világ nem akarat és képzet, hanem társadalmi folyamatok pontos értékelése és befolyásolása. 

Románia után Szlovákiában is kormánypárt lehet egy - itt: liberális - magyar párt; a parlamentbe - és vélhetően kormányra - került SaS és a Híd együtt Európa egyik legerősebb liberális parlamenti erejét jelenti. Kiegészülve a reform és nyugat-elkötelezett kereszténydemokratákkal Szlovákia ismét a régió egyik mintaországa lehet. Külön nagyszerűség, hogy Meciar bal-nacionalista pártja nem jutott be, a Szlovák Nemzeti Párt éppenhogy.  

Rengeteg tanulság, ami talán a legfontosabb: ismét látható, hogy körülöttünk nagyobbrészt a nyugatias, demokrata, a liberális minimum értékeit magukénak valló pártok szerzik meg a választók bizalmát; különösen igaz ez a kisebbségi kérdésre. Ismét: két országban is kormányalkotó erő lesz a magyar párt. Emellett e két országban erős nyugatias, liberális párt(ok) vannak, Romániában erős harmadik a korábban Tariceanu miniszterelnök, ma Antonescu pártelnök által vezetett - konzervatív-liberális - román Nemzeti Liberális Párt, Szlovákiában a korábban Dzurinda gazdasági miniszterének tanácsadójaként és a szlovák gazdasági reform egyik atyjaként tekintett Richard Sulik - alig pár éve alapított - liberális SaS pártja lesz vélhetően kormányalkotó tényező. Azt már csak alig merem mondani, hogy a SaS egyik fontos programpontja a könnyű drogok dekriminalizálása... 

Tanulságos hetek, hónapok. Ehhez már csak annyit: Lengyelországban a konzervatív-liberális miniszterelnök Tusk Marek Belka korábbi szocialdemokrata miniszterelnököt jelölte a lengyel jegybank élére - hat évre -, vannak példák körülöttünk, érdemes körbenézni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffalo.blog.hu/api/trackback/id/tr312078632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása