brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

2012.04.17. 12:10 graffalo

Facebook history VII.

Friedmann Zsiga és Erzsi találkozása valószerűtlen volt. Zsiga textiles, Erzsi dolgozó nő volt, kis üzletet vitt, mely fogtechnikai kellékeket árult. Friedmann Lipót, a kiszetói pék és Schlinger Riza gyermekei a huszas években költöztek Lugosra és ott keresték a boldogulásukat. A gyerekek biztos egzisztenciát kaptak. Miután Zsiga testvérei, Etus és Celus életét biztonságban tudta, a harmincas évek elején újdonsült feleségével Lugosról Kolozsvárra költozött, a nagy lugosi textilgyárnak lett egész Erdélyt felölelő kereskedelmi megbízottja. A gyár és az erdélyi kereskedés is jól ment, fogytak a pamutruhák, Zsiga pedig hatalmas villát épített Kolozsvárott, a keresztény temető mellett. A túlvilág látványa nem zavarta, hisz a telek szép és olcsó volt. Zsiga gyakran látogatott haza Lugosra, ahol az unokatestvérek, Tibor – Celus és Jenő fia –, valamint Zsiga gyerekei, Jancsi és András a gyár udvarán önfeledten játszottak együtt. A brünniek – Árpád gyerekei, a később Mauthausenben elpusztult Robi és Alíz – ritkán jöttek, így a gyerekbarátság inkább a három fiú unokatestvérnél vált szorossá. A harmincas években minden boldognak tűnt, sofőr vitte, hozta őket saját autójukon, Vida bácsi, a lugosi sofőr gyakran ment értük a Bega parti strandra egy-egy szép nap végén. Az idilli évek véget értek, a lugosiak megmaradtak, a kolozsváriak és a brünniek útja a pusztulásba, Auchwitzba és Mauthausenbe vezetett. Senki sem maradt. Zsiga, Erzsi és a gyerekek, mindenki odaveszett. A házat Cecília örökölte, aki ’49-ben eladta azt. A megmaradt berendezést pedig Etelka fiának, a Kolozsvárott korrepetitor Lacinak adta. Végül az ottaniaknak sem volt maradása, A három Grünwald gyerek - Laci és gyerekei, Jolán és lánya Ági, Rózsi férjével Istvánnnal és fiával Gyurival - végül mindenki Izraelbe költözött. Laci fia nagy karriert futott be, a Moszad tábornoka lett, de nem szabadott róla beszélni, hisz minden családban vannak titkok. Ez a hatvanas évek Romániájában kicsit nagyobb volt, mint a többieké, így a tábornok a legendák világában él, minden más: valóság.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffalo.blog.hu/api/trackback/id/tr314456577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása