brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

június 2010
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Címkék

2010.06.30. 11:31 graffalo

Géza

Hogy egyik szavamat a másikba fűzzem, Szőcs Gézával történt első találkozásom áttételes, ám izgalmas volt. 1989. december 21-én felhívott Ara-Kovács Attila, hogy azonnal indulnunk kell Romániába, kitört a forradalom, és tudósítanunk kell a Szabad Európa rádiót. Béreltünk autót, vettünk elemózsiát, és másnap reggel épp átcsusszantunk a később lezárt határon. Voltunk Kolozsvárott, Váradon, volt mindenféle háborús kalandunk, megható találkozásunk és félelmetes élményünk, féltünk és merengtünk, néha unikumot ittunk és megnyugodtunk, majd hosszas vonalravárakozás után felhívtuk Münchent, a Szabad Európa központot, hogy tudósításunkat Attila leadhassa. Alig másfél nap - ha jól emlékszem - kolozsvári várakozás után egyszer csak megszólalt a telefon, volt nemzetközi vonal, lehetett tudósítani. Akkoriban Szőcs Géza volt a müncheni iroda irodavezetője, a hívás kora reggel vagy késő este, vagy talán épp ebédidőben érkezett, így Géza azt közölte velünk, hogy egyedül van az irodában. Attila próbált neki instrukciókat adni, ám Géza a stúdióba lépve a keverőpultut túl bonyolult szerkezetnek találta, így közölte: "Én sajnos ehhez nem értek, technikus most nincs itt, hívjatok később" és ezzel letette a telefont. Mi pedig ott álltunk a kész tudósítással, saját szemünkkel láttuk, amit látni lehetett, ám erről - legalábbis a Szabad Európán keresztül - akkor a világ nem értesült, Géza nem értett a keverőhöz és a magnóhoz.

Végül is államtitkár lett, nem pedig stúdióvezető, technikus mindig akad, ha kis késéssel érkezik is és addigra már Géza letette a telefont, de hát úgyis az a cél, hogy a forradalmat elkerüljük, vagy más eszközökkel vívjuk meg :)  

2 komment

2010.06.28. 18:01 graffalo

Tom Lantos

 A korábbi posztban emlegetett Demokrata cikk egy másik velem kapcsolatos legendája, ami persze már említett úton Czike+Csurka szivárgott át a Demokratába (ami persze azért mégis a mainstream határain belül van), hogy "1982-ben, l6 évesen Amerikába disszidált. Ennek keretében dzsungelharcos kiképzésben részesült Srí Lankán. (Ezt most hasznosítja az MNB-ben?) Húszévesen hazajön, és az ELTE-n folytatja a tanulmányait, nyilván a dzsungelharcos érettségivel. Komoróczy – a magyar őstörténet és a nemzeti hagyományunk megszállott ellensége – tanszékén tanul hebraisztikát. 89-ben Bukarestbe rohan, és részt vesz a Ceausescu-rendszer megdöntésében és Tom Lantos stábjába, a romániai forradalmat vizsgáló bizottságba kerül. Az egyik fő kifogása az új romániai rendszer ellen, hogy Bukarestben nincs kóser hús." http://www.miep.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3185:braun-robert-es-neje&catid=41:hirek&Itemid=63

Ismét csak leleplezem magam: 1988-ban, Ara-Kovács Attila közvetítésével turistaként mentem Amerikába, ahol megismerkedtem Hámos Lászlóval és az általa vezett HHRF-el [A Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) -- eredetileg Committee for Human Rights in Rumania -- 1976 óta nemzetközi erőket mozgósít a Kárpát-medencében kisebbségben élő hárommilliós magyarság megsegítésére, támogatására és emberjogi helyzetének javítására. A HHRF folyamatosan tájékoztatja az Egyesült Államok kormányát, a fontosabb nemzetközi emberjogi, kulturális és társadalmi szervezeteket valamint a sajtóközvéleményt. Bő negyedszázados munkássága első felében (1976-1989), a HHRF legfontosabb célja volt a kisebbségben élő magyarság elleni jogsértésekre irányítani az amerikai és nemzetközi döntéshozók figyelmét] Attila segítségével Hámosék New York-i lakásában laktam és László kérésére tanuskodtam az amerikai képviselőház Emberi jogi bizottságában, a romániai falurombolásról, a magyar kisebbség elleni jogsérelmekről, amiről Temesvárott élő nagybátyámnál tett gyakori látogatások okán személyes tapasztalataim is voltak.

Tom Lantost is ismerem persze, először a nyolcvanas évek végén - valamikor valóban a romániai forradalom környékén - találkoztam vele, én épp a Wallenberg Egyesület egyik vezetője voltam. Meghívásunkra Budapesten járt Per Anger, Wallenberg segítője, és szerveztünk egy vacsorát a tiszteletére Lantosékkal, hisz feleségét Wallenberg mentette meg. Életem egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a vacsorára "véletlenül" meghívott Isaac Stern - aki épp Budapesten vette föl egy lemezét - a vacsora után elővette hegedüjét és spontán eljátszott egy hegedűszólót Angernek, csak annyit kért, utána ne tapsoljunk. Én ilyen csendet még nem hallottam soha. Hat éve találkoztam vele utoljára, épp Líbiába indult Bush elnök kérésére Kadhafival tárgyalni, és indulás előtt nagyon kedvesen meghívott reggelizni és beszélgetni a magyarországi helyzetről, nagyon komoly, ritka befolyásos ember volt, mindenki - republikánusok és demokraták egyaránt - hallgattak rá és figyeltek a szavára.

A romániai forradalomról persze eszembe jut Szőcs Gézával való "találkozásom", következő posztban majd erről...

 

 

1 komment

2010.06.25. 08:12 graffalo

Sri Lanka és a dzsungelharc

Itt az idő néhány legendát eloszlatni. Az elmúlt napokban ismét a jobboldali média egyik kedvenc témájává váltam, és itt-ott dzsungelharcosi múltam is pertraktálva lett. Bár nyilván megtisztel mind a médiafigyelem, mind a lassan legendává cizellálódás, itt az idő, hogy leleplezzem saját magam.

Az eheti Demokrata két teljes kolumnát szentel szerénységemnek, benne mindennel, ami legendámat építi, dzsungelharc, amerikai disszidálás, Tom Lantos barátsága és még sok más. A dzsungelharc mítosz nyilván azért kerülhet elő, mert a Demokratában valóban csak legenda vagyok, hús-vérként nem ismernek, ezért szegény Balogh Endrével (a Prae portál szerkesztőjével) kevernek össze [http://mandiner.blog.hu/2010/06/24/braun_elvtars]. Ha ismernének, tudnák, piknikus alkatom aligha mehetett volna át a dzsungelharc kiképző felvételi bizottságon. A mítosz eredete a Magyar Fórum egy rólam szóló cikke http://mandiner.blog.hu/2010/06/24/braun_elvtars, sőt előzményét volt feleségem Czike Klára méltatlanul Miépessé vált édesapja blogjában kell keresni http://www.czl.gportal.hu/gindex.php?pg=2932111&nid=882421, már ha érdekel ez egyáltalán valakit. És mint minden legendának, ennek is van némi köze a valósághoz.

A nyolcvanas évek közepén, talán '86-ban egyszer szólt a telefon - nem nálam, mert akkor én Pesterzsébeten laktam egy telefon nélküli kis lakásban - hanem a szüleimnél, hogy egy filmhez azonnal tolmácsot keresnek. Rövid hezitálás után igent mondtam, mert kiderült, hogy a forgatás Sri Lankán lesz. A film Kabay Barna és Gyöngyössy Imre Cirkusz a Holdon című produkciója https://www.youtube.com/watch?v=yN3DREppQoc volt, s bár a film méltán nem szerepel a film annales-kban, én kellemes közel három hónapot töltöttem Sri Lankán, előbb mint tolmács, majd rendezőasszisztens három (az ő feladata a statiszták ide-oda terelgetése, a forgatás helyszínének biztosítása, sok kiabálás, sok rohangálás, nagy izgalom és sok tanulási lehetőseg filmezésről. Dzsungelharc is igaz persze, mert egyszer elefántot mentünk bérelni a dzsungel mélyére, ahol skorpiókkal kellett megküzdenünk; helikoptert pedig attól a cégtől béreltünk, aki az Indiana Jones filmeket is kiszolgálta. A film elkészült, szegény Gyöngyössy Imre meghalt, a legenda maradt. Baloldali gyökereim nyilván Sri Lankán szökkentek szárba: azokban az években Sri Lanka épp szovjet befolyási övezet volt, rossz nyelvek szerint a tamil-szingaléz konfliktus mögött is nagyhatalmi érdekek álltak. Azóta is vágyom vissza, emlékeimben egy gyönyörű érintetlen ország él, fantasztikusan kedves, mosolygós emberekkel, eszelősen finom és borzalmasan erős ételekkel, budhákkal, templomokkal, tiszta tengerrel. Ám hazai dzsungelharcaim miatt még nem jutott időm a visszatérésre.

Maradjon még némi izgalom a jövőre is: mesélek még majd amerikáról, "disszidálásom" történetéről, meg Tom Lantosról is.

1 komment

2010.06.17. 22:37 graffalo

gyűlölködő baloldali brandépítő

A gyűlölködő Braun közpénzből segített az MSZP-s Tóthnak?
5 190 000 forintot fizetett a XIII. kerület a brandépítőnek
2010. június 17. 11:23  

 

MNO - PL 
Braun Róbert baloldali brandépítő, kommunikációs szakember cége tavaly jelentős összegű pénzt kapott a XIII. kerületi önkormányzattól – írja az angyalfold.blog.hu. Az internetes fórum városházi forrása szerint a B&P Social Branding Kft.-nek „márkastratégiai tanácsadás” néven kifizetett összesen 5 190 000 forint nem a kerület érdekeit szolgálta, hanem valójában Tóth József 2010-es tavaszi kampányának megtervezését fizették ki ezen keresztül. [http://www.mno.hu/portal/719596?searchtext=braun]

Comment ezúttal Tóth Józseftől:

 

Magyar Nemzet online

Néző László

főszerkesztő

 

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Önök 2010. június 17-én 11.23 órakor megjelent közleményükben ismét nemtelen eszközökkel, hazug módon, durva támadást intéztek Budapest Főváros XIII. Kerülete és polgármestere ellen. Ezúton kérjük, hogy az alábbi tényekkel olvasóikat ismertessék meg.


XIII. Kerületi Önkormányzat a B&P Social Branding Kft-t bízta meg egy márkaépítési feladattal, melynek tényét nyilvánosságra hozta. A folyamat hónapokon keresztül, nyilvánosan, sokak bevonásával, köztük gazdasági élet vezetői, közéleti személyek, politikusok – a FIDESZ országgyűlési képviselő jelöltje - diákpolgármester, díszpolgárok részvételével zajlott. A hírben említett Tóth Péterrel a cég vezetője - az érintettek egybehangzó állítása szerint - sem a program során, sem a kampány időszaka alatt nem találkozott.

Az önkormányzat visszautasítja azon állítást, hogy az elvégzett szakmai munka mögött politikai tartalom lenne. Nyilvánvaló, hogy az őszi önkormányzati választásokra készülve próbálják egyesek az értékteremtő munkát negatív színben feltüntetni. Elfelejtették, hogy az alaptalan vádakkal korábban sem értek el eredményt.

Tájékoztatom, hogy amennyiben helyreigazítási kérésünknek nem tesznek eleget, úgy az illetékes bíróságon sajtó-helyreigazítási eljárást kezdeményezünk.

Budapest, 2010. június 17.

                                                                                Tisztelettel

                                                                   Gellért Lajos sajtóreferens

 

Szólj hozzá!

2010.06.13. 15:58 graffalo

Szlovákia

Érdekes, ami körülöttünk zajlik, és nagyon tanulságos is. Tehát a jelenlegi kormány támogatta MKP (Csáky Pál) nem került be a szlovák parlamentbe, ezzel szemben a Magyarországon szinte agyonhallgatott, Bugár Béla vezette Híd viszont igen. Fico szerezte meg a legtöbb szavazatot, ám minden valószínüség szerint elvesztette a kormányzást; visszatér a hatalomba a volt reformpárt, Dzurinda Kereszténydemokrata Uniója. A kampány során Bugárék szinte végig a bejutási küszöb alatt voltak, Csákyék fölötte. A világ nem akarat és képzet, hanem társadalmi folyamatok pontos értékelése és befolyásolása. 

Románia után Szlovákiában is kormánypárt lehet egy - itt: liberális - magyar párt; a parlamentbe - és vélhetően kormányra - került SaS és a Híd együtt Európa egyik legerősebb liberális parlamenti erejét jelenti. Kiegészülve a reform és nyugat-elkötelezett kereszténydemokratákkal Szlovákia ismét a régió egyik mintaországa lehet. Külön nagyszerűség, hogy Meciar bal-nacionalista pártja nem jutott be, a Szlovák Nemzeti Párt éppenhogy.  

Rengeteg tanulság, ami talán a legfontosabb: ismét látható, hogy körülöttünk nagyobbrészt a nyugatias, demokrata, a liberális minimum értékeit magukénak valló pártok szerzik meg a választók bizalmát; különösen igaz ez a kisebbségi kérdésre. Ismét: két országban is kormányalkotó erő lesz a magyar párt. Emellett e két országban erős nyugatias, liberális párt(ok) vannak, Romániában erős harmadik a korábban Tariceanu miniszterelnök, ma Antonescu pártelnök által vezetett - konzervatív-liberális - román Nemzeti Liberális Párt, Szlovákiában a korábban Dzurinda gazdasági miniszterének tanácsadójaként és a szlovák gazdasági reform egyik atyjaként tekintett Richard Sulik - alig pár éve alapított - liberális SaS pártja lesz vélhetően kormányalkotó tényező. Azt már csak alig merem mondani, hogy a SaS egyik fontos programpontja a könnyű drogok dekriminalizálása... 

Tanulságos hetek, hónapok. Ehhez már csak annyit: Lengyelországban a konzervatív-liberális miniszterelnök Tusk Marek Belka korábbi szocialdemokrata miniszterelnököt jelölte a lengyel jegybank élére - hat évre -, vannak példák körülöttünk, érdemes körbenézni. 

Szólj hozzá!

2010.06.11. 13:33 graffalo

Nem igaz

 Megint kis magánnyavalygás, csak for the record:

Magyar Nemzet, 2010. június 10. 7. o. Szabó Anna: A kettős beszéd korának alkonya -- "Csak hát úgy látszik, az új irány nem pusztán egy éles kanyart jelent. Aki nem látta tisztán Simor szándékainak jellegét, azt eligazíthatta egy aprócska tény: bizonyos Braun Róbert, Gyurcsány Ferenc egykori hűséges politikai főtanácsadója, aki éppen az őszödi beszédben említett „végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet” periódusban állt a volt kormányfő szolgálatában, a jegybank alkalmazásába került. Az, hogy Simor éppen egy ilyen nagy múltú embert vett magához, erősen megkérdőjelezi az elnök kooperációs szándékának komolyságát, amelyről az új kormánynak amúgy sem voltak illúziói. Nem tudni, mit keres Braun a független jegybankban, mire ad tanácsokat, ha egyszer egy valóban profi sajtóosztály segíti évek óta a kommunikációt? Miféle együttműködés várható egy olyan MNB-alkalmazottól, horribile dictu az elnök személyes tanácsadójától, aki saját blogján „újundokoknak” nevezi a Fidesz-kormányt, nyilvánvalóan sértve ezzel a jegybank saját etikai normáit?"

A szerző nem mond igazat és ezt ő is tudja, mert korábban telefonon beszéltünk egymással minderről. Tehát: Nem vagyok "hűséges politikai főtanácsadó", hiszen a miniszterelnök kinevezését követően 6 hónappal, 2005 április 6-án lemondtam, és azóta nem beszéltem Gyurcsány Ferenccel. Hasonképpen: nem igaz, hogy "az őszödi beszédben említett „végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet” periódusban állt[am] a volt kormányfő szolgálatában", hiszen lemondásom a fenti időpontban, az un. 100 lépés program bejelentése előtt történt, épp azért, mert nem értettem egyet azzal, amit Gyurcsány Ferenc tenni tervezett. Ezen túl az elmúlt öt évben politikai kommunikáció helyett mással foglalkoztam, aki tudja, tudja - www.braunpartners.hu - Szabó Anna épp ilyen, hisz erről is beszéltünk.

Szerintem ahhoz, hogy valaki egy, a jegybankelnökkel kapcsolatos politikai állítást igazoljon, felesleges az általa is ismert igazságot előítéleteihez igazítani. 

 

Szólj hozzá!

2010.06.09. 14:43 graffalo

Újra GB

Brown gyönyörű lemondása után [http://www.mediaite.com/tv/gordon-brown-to-resign-as-uk-prime-minister/] nyilván a következő lépés az új Labour vezető megválasztása. A jelölési folyamat most zajlik, érdemes követni. A két kiemelkedő jelölt a Miliband testvérpár, különösen David, a volt külügyminiszter, aki a legtöbb jelölést kapta. A "mozgalom" megújításáról van szó: twitter és facebook a minimum. A két Miliband testvér a legprofibb, náluk már most teljes kampányengine működik (Diane Abbot - aki nő és az első fekete képviselő volt 1987-ben - csak ma kapta meg a jelöltséghez minimálisan szükséges 33 képviselői jelölést), saját honlap, elvek és program pontosan, testimonial-ek, a szlogen mi más lehetne mint a változás, a jelölés június 10-én zárul, utána kampány teljes hévvel, szeptember 22-én a választás és 25-én a bejelentés - ki lesz a Labour új vezetője, aki - ahogy David fogalmaz - visszaviszi a Labour-t a hatalomba.

A Miliband-ek igazi politikai família, lengyel és belga zsidók leszármazottjai, anyai nagyszülők a varsói zsidó negyedben laktak, apai ágon a huszas években vándoroltak ki Lengyelországból Belgiumba, papa jelentős marxista gondolkodó lett, Highgate-ben a temetőben a sírja nem messze van Marx-étól. Két fiú korán elkötelezte magát a politikával és a századelő óta esetükben fordult elő ismét, hogy egy testvérpár egyszerre volt kormánytag, David külügyér, Ed kancelláriaminiszter.

Az új Labour vezető feladata nem kicsiny, nem csupán szervezeti, hanem ideológiai és politikai (policy) értelemben is meg kell újítsa a baloldalt, le kell zárni vagy másképp kell folytatnia a Clinton/Blair/Schröder harmadik utas korszakot, hasonlítani és elkülönbözni kell az Obama kínálta poszt-Bush alternatívától, példát és mintát kell mutatni Európa valaha erős baloldali pártjainak Franciaországtól Dániáig.    

Nekem persze David a kedvencem, ki más is lehetne, hisz a kedvenc könyve: a Graffalo :)

 

Szólj hozzá!

2010.06.05. 12:08 graffalo

Pali

Pali halála - drámaisága és kegyetlen befejezettsége mellett - szép és közös emlékeket idézett fel, így lehet a közös boldogságra emlékezés "helye", ahogy Pierre Nora írta volt a Les Lieux de mémoire című sok kötetes művében. 

Palival Heller Ágiékhoz voltunk hivatalosak vacsorára. Találkoztunk a Broadway-n, vettünk virágot és kerestünk borárust, de nem találtunk - ekkor még ifjak voltunk New Yorkban [1992-ben vagyunk], és nem tudtuk, hogy vasárnap az alkoholboltok (bort csak itt lehet venni) vasárnap kötelezően zárva tartanak. Ezért bor helyett egy nagy és gyönyörű ananászt vettünk és ahogy kifordultunk a boltból, egyszercsak Woody Allen állt előttünk. Szemüveg, szokásos szembehúzott sapka-kalap, zakó könyökfolttal - mintha az Annie Hall forgatásán látnánk. Álltunk földbegyökerezett lábbal, ő persze megvette, amit akart a koreai árustól - neki semmi földbegyökér, hisz számára napi élmény lehetett, meg talán nem is volt fontos - mi meg egy pillantra megéreztük New York csodáját: itt minden megtörténhet és meg is történik. Utána vacsora, jó beszélgetés négyesben, Ágiék  haza/visszatérése, szép emlékek, Pali így emlék és örökké valóság, blogon innen és blogon túl.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása