brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

Címkék

2010.06.30. 11:31 graffalo

Géza

Hogy egyik szavamat a másikba fűzzem, Szőcs Gézával történt első találkozásom áttételes, ám izgalmas volt. 1989. december 21-én felhívott Ara-Kovács Attila, hogy azonnal indulnunk kell Romániába, kitört a forradalom, és tudósítanunk kell a Szabad Európa rádiót. Béreltünk autót, vettünk elemózsiát, és másnap reggel épp átcsusszantunk a később lezárt határon. Voltunk Kolozsvárott, Váradon, volt mindenféle háborús kalandunk, megható találkozásunk és félelmetes élményünk, féltünk és merengtünk, néha unikumot ittunk és megnyugodtunk, majd hosszas vonalravárakozás után felhívtuk Münchent, a Szabad Európa központot, hogy tudósításunkat Attila leadhassa. Alig másfél nap - ha jól emlékszem - kolozsvári várakozás után egyszer csak megszólalt a telefon, volt nemzetközi vonal, lehetett tudósítani. Akkoriban Szőcs Géza volt a müncheni iroda irodavezetője, a hívás kora reggel vagy késő este, vagy talán épp ebédidőben érkezett, így Géza azt közölte velünk, hogy egyedül van az irodában. Attila próbált neki instrukciókat adni, ám Géza a stúdióba lépve a keverőpultut túl bonyolult szerkezetnek találta, így közölte: "Én sajnos ehhez nem értek, technikus most nincs itt, hívjatok később" és ezzel letette a telefont. Mi pedig ott álltunk a kész tudósítással, saját szemünkkel láttuk, amit látni lehetett, ám erről - legalábbis a Szabad Európán keresztül - akkor a világ nem értesült, Géza nem értett a keverőhöz és a magnóhoz.

Végül is államtitkár lett, nem pedig stúdióvezető, technikus mindig akad, ha kis késéssel érkezik is és addigra már Géza letette a telefont, de hát úgyis az a cél, hogy a forradalmat elkerüljük, vagy más eszközökkel vívjuk meg :)  

2 komment

2010.06.28. 18:01 graffalo

Tom Lantos

 A korábbi posztban emlegetett Demokrata cikk egy másik velem kapcsolatos legendája, ami persze már említett úton Czike+Csurka szivárgott át a Demokratába (ami persze azért mégis a mainstream határain belül van), hogy "1982-ben, l6 évesen Amerikába disszidált. Ennek keretében dzsungelharcos kiképzésben részesült Srí Lankán. (Ezt most hasznosítja az MNB-ben?) Húszévesen hazajön, és az ELTE-n folytatja a tanulmányait, nyilván a dzsungelharcos érettségivel. Komoróczy – a magyar őstörténet és a nemzeti hagyományunk megszállott ellensége – tanszékén tanul hebraisztikát. 89-ben Bukarestbe rohan, és részt vesz a Ceausescu-rendszer megdöntésében és Tom Lantos stábjába, a romániai forradalmat vizsgáló bizottságba kerül. Az egyik fő kifogása az új romániai rendszer ellen, hogy Bukarestben nincs kóser hús." http://www.miep.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3185:braun-robert-es-neje&catid=41:hirek&Itemid=63

Ismét csak leleplezem magam: 1988-ban, Ara-Kovács Attila közvetítésével turistaként mentem Amerikába, ahol megismerkedtem Hámos Lászlóval és az általa vezett HHRF-el [A Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) -- eredetileg Committee for Human Rights in Rumania -- 1976 óta nemzetközi erőket mozgósít a Kárpát-medencében kisebbségben élő hárommilliós magyarság megsegítésére, támogatására és emberjogi helyzetének javítására. A HHRF folyamatosan tájékoztatja az Egyesült Államok kormányát, a fontosabb nemzetközi emberjogi, kulturális és társadalmi szervezeteket valamint a sajtóközvéleményt. Bő negyedszázados munkássága első felében (1976-1989), a HHRF legfontosabb célja volt a kisebbségben élő magyarság elleni jogsértésekre irányítani az amerikai és nemzetközi döntéshozók figyelmét] Attila segítségével Hámosék New York-i lakásában laktam és László kérésére tanuskodtam az amerikai képviselőház Emberi jogi bizottságában, a romániai falurombolásról, a magyar kisebbség elleni jogsérelmekről, amiről Temesvárott élő nagybátyámnál tett gyakori látogatások okán személyes tapasztalataim is voltak.

Tom Lantost is ismerem persze, először a nyolcvanas évek végén - valamikor valóban a romániai forradalom környékén - találkoztam vele, én épp a Wallenberg Egyesület egyik vezetője voltam. Meghívásunkra Budapesten járt Per Anger, Wallenberg segítője, és szerveztünk egy vacsorát a tiszteletére Lantosékkal, hisz feleségét Wallenberg mentette meg. Életem egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a vacsorára "véletlenül" meghívott Isaac Stern - aki épp Budapesten vette föl egy lemezét - a vacsora után elővette hegedüjét és spontán eljátszott egy hegedűszólót Angernek, csak annyit kért, utána ne tapsoljunk. Én ilyen csendet még nem hallottam soha. Hat éve találkoztam vele utoljára, épp Líbiába indult Bush elnök kérésére Kadhafival tárgyalni, és indulás előtt nagyon kedvesen meghívott reggelizni és beszélgetni a magyarországi helyzetről, nagyon komoly, ritka befolyásos ember volt, mindenki - republikánusok és demokraták egyaránt - hallgattak rá és figyeltek a szavára.

A romániai forradalomról persze eszembe jut Szőcs Gézával való "találkozásom", következő posztban majd erről...

 

 

1 komment

süti beállítások módosítása