brbeszél

Komoly és kevésbé komoly dolgok a politika és a közélet világából.

Megosztás

Feliratkozás

Subscribe

Disclaimer ügyi főosztály

Az e blogon található szövegek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, semmilyen, a szerzővel kapcsolatban álló, intézményi álláspontot nem jelenítenek meg.

Friss topikok

Naptár

Címkék

2010.05.30. 15:08 graffalo

Békés Pali

 Úgy látszik, ez egy szomorú hét. Régóta lehetett tudni, hogy beteg, a hír - mint mindig, ha írásban lát az ember valamit, amit az agya nehezen fogad be - megrázó és kegyetlen. Sok emlék mellett egy apró, nekem fontos: vele voltam először Coney Island-en, 1992-ben. Pár hónappal hamarabb értem ki, ő Fulbrightra New Yorkba, én Soros-ra a Rutgersen, és egy hétvégén megbeszéltük, hogy elmegyünk együtt és megnézzük Woody Allen - alias Alvy Singer - gyerekkorának színterét. Akkor még valamivel kevesebb orosz, a régi hullámvasút még a helyén, bár fűvel benőve, a boardwalk még felújítás előtt, kora őszi napsütés, strandolók, mi meg ültünk egy sziklán, lábunk lógott a vízbe, sört ittunk és beszélgettünk Woodyról, arról, hogy mi lesz Magyarországgal, hogy maradjunk-e itt vagy menjünk haza majd, szóval életről, és nem a halálról. S bár sok minden nem úgy lett, mindketten hazajöttünk és ez jó így. 

Azóta sokszor voltam ott, Krisztával és a gyerekekkel is, mindig eszembe jutott az a gyönyörű nap, és az első találkozás New York egyik - rejtett - csodájával. Megígérem, visszamegyek még - remélem sokszor - és megiszom egy margaritát a második bárban a boardwalkon, ahol alkoholisták, kurvák és ma már orosz veteránok ülnek az asztaloknál, beszélgetnek bárkivel, aztán átsétálok a bár melletti kajáldába, ahol eszem egy rántott hagymakarikát majonézzel, esetleg kis rákkal Pali emlékére.

És persze egy követ a kőre, zsidók emlékére, akik valaha itt beszélgettek. 

 

1 komment

2010.05.29. 09:30 graffalo

Románia

A héten újra Románia, érdekes helyzet. Romániát most kapta derékba a válság, amit a hírekben olvasni - IMF hitel, 25%-os közalkalmazotti bércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, ÁFA-emelés - drámai megszorítások és jelentős aggodalom az üzleti életben. Mindezek ráadásul nem döntések, csak a parlament előtt lévő javaslatok, junius 1-étől általános közalkalmazotti sztrájk - ott vannak szakszervezetek -, nem a legjobb üzleti klíma. Üzleti vezetők, akikkel beszéltem a legrosszabbra számítanak, elhúzódó válság, recesszió, a görög válság miatt jelentős forráskivonás (a legjelentősebb befektetők között sok a görög érdekeltség), drámai mértékű hiány, növekvő eladósodottság. Ami a leglátványosabb jel: Cocosatu-nál kisebb lett a mitite, ár és íz azonos -- szerencsére.

Mindeközben persze kicsit más politikai kultúra: itthon a kettős állampolgárság idiotizmusa, ott a legfontosabb minisztériumok magyar irányítás alatt. Csupán, hogy ne tévedjünk: a kultúra, az egészségügy és a környezetvédelem. Mégegyszer: a kultúra. Olyan ez, mintha egy roma párt - persze jó, hogy ilyen nincs, nem hiszek az etnikai alapú politizálásban -, képviselője lenne itt a belügy- és titokminiszter. Nálunk eközben "rablóból lesz a legjobb pandúr", hogy Semjén Zsoltot idézzem a magyar belügyminiszter kapcsán.

Fidesz nagygyűl, hiszterizál, szocik meg mennek velük - kettős állampolgárságot gyávaságból megszavazzák, kivéve Gyurcsány, aki politikai haszonlesésből nem -, LMP és a Jobbik majdnem közös platformon, szép világ. Itt is ott is: válság. Meglátjuk, ki, hogyan kerül ki belőle.

2 komment

2010.05.27. 20:45 graffalo

Furmann

 Meghalt Furmann Imre. Megkérdőjelezhetetlenül tisztességes, elhivatott, komoly ember volt, a legkevesebb, amit mondhatok: reszpekt.

Különösen fontos, mert sok apró dologban különböztünk, politikai kérdésekben máshol voltak a hangsúlyaink, de a fontos, nagy dolgokban egyetértettünk. Sőt: Imre példamutató elkötelezettséggel, civil tudattal és világos értékrenddel élte nyilvános életét. A megnyomorított, kiközösített, jogfosztott romák szószólója és segítője volt, bizonyítva, hogy romának nem születik, hanem lesz az ember. És szégyelem magam, hogy csak most, halálakor írom le mindezt, pedig igazán megérdemelte volna, hogy életében sokszor iratassék le. 

Egy korábbi posztban írtam, hogy közösségünknek hősökre van szüksége: Furmann Imre hétköznapi hős, nagy és példamutató ember volt.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása